Úrad na ochranu osobných údajov uložil pokutu vládnemu hnutiu

Úrad na ochranu osobných údajov uložil vládnemu hnutiu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pokutu za porušenie ochrany osobných údajov.

Jedná sa pravdepodobne o marketingový ťah v rámci predvolebnej internetovej kampane z februára 2020, keď hnutie OĽaNO zhromažďovalo informácie o voličoch v rozsahu ich mien, mailov, telefónnych čísel, dokonca aj politických preferencií.

Zhromažďovanie politických názorov je v rozpore v európskou legislatívou, keďže ide o osobitnú kategóriu osobných údajov, ktorej spracúvanie sa zakazuje, pokiaľ nie sú splnené podmienky podľa článku 9 ods. 2 Nariadenia GDPR.

Ďalšie problémy

To však nebolo všetko. Ako uvádza týždenník TREND, OĽaNO taktiež potrebovalo jednoznačný súhlas na marketingové účely, ktorými podľa právnych expertov anketa nedisponovala. Poukazovalo sa aj na ďalšie chyby, napríklad chýbajúce kontaktné údaje na prevádzkovateľa predvolebnej ankety, či náročnú formu odvolania súhlasu so spracúvaním osobných údajov.

Podľa hovorkyne úradu, Lucie Bezákovej, úrad v prvostupňovom rozhodnutí konštatoval niektoré porušenia ochrany osobných údajov a tiež bola uložená pokuta, nakoľko sa však prevádzkovateľ odvolal, rozhodnutie nie je právoplatné. Výšku pokuty úrad ani OĽaNO uvádzať nechceli.

K prípadu sa vyjadril aj Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia OĽaNO: “Rovnako rešpektujeme nezávislosť a rozhodnutia Úradu na ochranu osobných údajov. Keďže v tomto prípade rozhodnutie ešte nenadobudlo právoplatnosť, nejde o ukončený proces, a z toho dôvodu ho nebudeme komentovať.“